Wędzony łosoś na placku z ziemniaków

SKŁADNIKI


  • 2 duże ziemniaki (umyte, obrane i starte na dużych oczkach)
  • kilka plastrów łososia wędzonego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz biały
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE


  • Ziemniaki starte na dużych oczkach wymieszać z solą, jajkiem i mąką pszenną i ziemniaczaną.
  • Kłaść dużą łyżką masę ziemniaczaną na patelnię.
  • Smażyć na dość głębokim tłuszczu z obu stron, aż będą rumiane.
  • Wyjąć na ręcznik papierowy, odsączyć z tłuszczu.
  • Na placki kłaść kleksy z jogurtu i śmietany.
  • Na wierzch zwinięty plaster łososia.
  • Całość układam na roszponce.
  • Z tej ilości ciasta można przygotować cztery placki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *