Bułki z pieczarkami

SKŁADNIKI


  • 550 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży suszone
  • 140 ml wody letniej
  • 150 ml mleka letniego
  • 40 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 kg pieczarek
  • 5  cebul szalotek (według uznania)
  • sól, pieprz opcjonalnie
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia pieczarek
  • 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem

PRZYGOTOWANIE


  • W malakserze zmiksować mąkę z drożdżami, solą, mlekiem, wodą, jajkiem.
  • Wyrabiać hakiem około 12 minut.
  • Pod koniec wyrabiania dodać olej i jeszcze wyrabiać około 3 minut.
  • Ciasto wyjąć z misy malaksera dodać trochę mąki i ponownie wyrobić (około 1 minuty).
  • Ciasto uformować w kształt kuli i przełożyć do oprószonej mąką miski.
  • Odstawić na około 2 godziny w ciepłe miejsce.
  • Przykryć wilgotną ściereczką, aby ciasto nie wyschło.
  • W międzyczasie przygotować farsz.
  • Pieczarki obrać ze skóry, umyć, pokroić w plasterki.
  • Na patelni zeszklić cebulę na maśle klarowanym.
  • Dodać pieczarki, sól, pieprz i trochę wody.
  • Dusić pieczarki, aż wyparuje płyn i będą już miękkie.
  • Po wyrośnięciu, ciasto podzielić na 20 części.
  • Każdą rozwałkować i nałożyć farsz.
  • Zlepić ciasto i zlepieniem położyć na formę.
  • Odstawić na 30 minut.
  • Posmarować każdą bułkę jajkiem wymieszanym z mlekiem.
  • Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni od 25 do 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *