SKŁADNIKI
- 550 g mąki pszennej
- 14 g drożdży suszone
- 140 ml wody letniej
- 150 ml mleka letniego
- 40 ml oleju
- 1 jajko
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 kg pieczarek
- 5 cebul szalotek (według uznania)
- sól, pieprz opcjonalnie
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia pieczarek
- 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem
PRZYGOTOWANIE
- W malakserze zmiksować mąkę z drożdżami, solą, mlekiem, wodą, jajkiem.
- Wyrabiać hakiem około 12 minut.
- Pod koniec wyrabiania dodać olej i jeszcze wyrabiać około 3 minut.
- Ciasto wyjąć z misy malaksera dodać trochę mąki i ponownie wyrobić (około 1 minuty).
- Ciasto uformować w kształt kuli i przełożyć do oprószonej mąką miski.
- Odstawić na około 2 godziny w ciepłe miejsce.
- Przykryć wilgotną ściereczką, aby ciasto nie wyschło.
- W międzyczasie przygotować farsz.
- Pieczarki obrać ze skóry, umyć, pokroić w plasterki.
- Na patelni zeszklić cebulę na maśle klarowanym.
- Dodać pieczarki, sól, pieprz i trochę wody.
- Dusić pieczarki, aż wyparuje płyn i będą już miękkie.
- Po wyrośnięciu, ciasto podzielić na 20 części.
- Każdą rozwałkować i nałożyć farsz.
- Zlepić ciasto i zlepieniem położyć na formę.
- Odstawić na 30 minut.
- Posmarować każdą bułkę jajkiem wymieszanym z mlekiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni od 25 do 30 minut.