SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa mielonego
- po jednej sztuce świeżej papryki czerwonej, żółtej i zielonej
- 3 cebule czerwone lub 5 szalotek
- 2 jajka
- 12 łyżek bułki tartej
- sól, pieprz opcjonalnie
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki do posypania na pieczeń
PRZYGOTOWANIE
- Mięso wymieszać z papryką i cebulą drobno pokrojoną, jajkami, solą i pieprzem.
- Dodać bułkę tartą i jeszcze bardzo dokładnie wyrobić mięso.
- Przygotować keksówkę lub naczynie żaroodporne uprzednio wysmarowane masłem.
- Nałożyć masę mięsną i dokładnie wyrównać.
- Posypać zmieloną papryką.
- Piec w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach około 1 godzinę i 20 minut.
- Ostudzić. Podawać na zimno z różnymi sosami.