Pieczeń rzymska z papryką

SKŁADNIKI


  • 1 kg mięsa mielonego
  • po jednej sztuce świeżej papryki czerwonej, żółtej i  zielonej
  • 3 cebule czerwone lub 5 szalotek
  • 2 jajka
  • 12 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz opcjonalnie
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki do posypania na pieczeń

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso wymieszać z papryką  i cebulą drobno pokrojoną, jajkami, solą i pieprzem.
  • Dodać bułkę tartą i jeszcze bardzo dokładnie wyrobić mięso.
  • Przygotować keksówkę lub naczynie żaroodporne uprzednio wysmarowane masłem.
  • Nałożyć masę mięsną i dokładnie wyrównać.
  • Posypać zmieloną papryką.
  • Piec w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach około 1 godzinę  i 20 minut.
  • Ostudzić. Podawać na zimno z różnymi sosami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *