Polędwiczki duszone w panierce migdałowej

SKŁADNIKI


  • 1 duża polędwiczka pokrojona na około 3 cm plastry
  • 100 g mielonych migdałów bez skórki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE


  • Polędwiczki umyć, osuszyć, zmiażdżyć  lekko ręką.
  • Posypać vegetą, odstawić na 15 minut w chłodne miejsce.
  • W 2 różnych miseczkach nałożyć migdały, roztrzepane jajka.
  • Plastry mięsa oprószyć mąką i  po kolei moczyć w jajku, migdałach.
  • Przekładać na patelnię z gorącym tłuszczem i smażyć z obu stron.
  • Zmniejszyć ogień i dolać gorącej wody. Przykryć pokrywką.
  • Dusić około 20 minut.
  • Podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami np. ogórek konserwowy pokrojony w kostkę wymieszany z majonezem i solą ziołową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *