Tort z bułek maślanych

SKŁADNIKI


  • 500 g mąki pszennej
  • 320 ml ciepłego mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 15 g drożdży suszonych
  • 2 jajka
  • 50 g masła (roztopione)
  • 50 g masła do posmarowania ciasta (roztopione)

PRZYGOTOWANIE


  • W malakserze zmiksować hakiem mąkę, drożdże, sól, jajka, cukier, mleko.
  • Miksować około 10 minut następnie dodać roztopione masło i jeszcze wyrabiać około 5 minut.
  • Odstawić w ciepłe miejsce na ponad godzinę.
  • Przykryć wilgotną ściereczką, aby ciasto nie wyschło.
  • Po tym czasie uformować ciasto w kształcie batona.
  • Kroić na 2 cm paski.
  • Układać w tortownicy wyłożonej pergaminem kawałki ciasta, każdy smarując masłem.
  • Zapełnić całą formę i na zewnątrz ciasta również posmarować roztopionym masłem.
  • Odstawić jeszcze na około 20 minut.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 25 minut.
  • Ciasto można łamać, nie kroić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *