Klops z kaszą

SKŁADNIKI


  • 500 g mięsa mielonego z karkówki
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 bułka pszenna sucha namoczona w mleku
  • sól, pieprz opcjonalnie
  • szczypta gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso mielone wymieszać z odsączoną z mleka bułką.
  • Doprawić solą i pieprzem,  gałką.
  • Dodać jajko, mięso dobrze wyrobić.
  • Na koniec wymieszać z ugotowaną kaszą.
  • Smażyć w piekarniku lub na patelni z minimalną ilością masła klarowanego.
  • Dolać trochę  gorącej wody i dusić około  30 minut, a w piekarniku około 40 minut w temperaturze 160 stopni.
  • Podawać z warzywami z wody, ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *