Barszcz biały z chrzanem

SKŁADNIKI


  • 150 g wędzonego boczku
  • 500 g białej kiełbasy
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego chrzanu
  • 1 łyżka majeranku
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz opcjonalnie
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3 jajka na twardo
  • 2 litry wody

PRZYGOTOWANIE


  • Białą kiełbasę opłukać, zalać 2 litrami wody.
  • Dodać włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Ugotować na małym ogniu wywar.
  • Odcedzić, następnie dodać starty chrzan, czosnek sprasowany, pokrojony wędzony boczek, sól, pieprz.
  • Gotować, aż do uzyskania miękkiej wędzonki.
  • Mąkę wymieszać w małej ilości zimnej wody, dodać śmietanę i wlać do barszczu, wsypać majeranek chwilę zagotować.
  • Podawać z jajkiem i pokrojoną białą kiełbasą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *