Wątróbka wieprzowa

SKŁADNIKI


  • 700 g wątróbki wieprzowej
  • 2 litry mleka
  • mąka do oprószenia wątroby
  • olej do smażenia
  • 2 jabłka
  • 4 cebule
  • sól, pieprz, majeranek opcjonalnie (dodawać tylko przed końcem smażenia)

PRZYGOTOWANIE


  • Wątróbkę umyć, pokroić na 3 cm kawałki.
  • Do miski wlać mleko i włożyć wątróbkę.
  • Moczyć około 1 godziny.
  • Wyjąć z mleka i osuszyć.
  • Posypać mąką, włożyć na patelnię z tłuszczem.
  • Smażyć z obu stron, po kilku 10 minutach dodać pokrojoną w piórka cebulę i obrane ze skórki, drobno pokrojone jabłko.
  • Podlać gorącą wodą, przykryć pokrywką i dusić około 30 minut na średnim ogniu.
  • Podawać z ogórkiem kwaszonym, ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *