Klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym

SKŁADNIKI


  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa opcjonalnie
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (pokrojonych w kostkę)
  • 4 cebule szalotki drobno pokrojone
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, sol, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso wyrobić z jajkiem, bułką tartą, solą, gałką, pieprzem.
  • Ręce namoczyć zimną wodą formować kulki wielkości dużego orzecha.
  • Klopsiki włożyć na osoloną wrzącą wodę, gotować około 20 minut.
  • Na patelni rozgrzać  masło, położyć cebulę i paprykę.
  • Smażyć około 5 minut, dodać pomidory, przyprawy.
  • Wszystkie składniki dusić na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać mięso odsączone z wywaru.
  • Kilka minut dusić.
  • Podawać z puree ziemniaczanym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *