Pasztet z gęsi

SKŁADNIKI


  •  gęś
  • 500 g wątróbki drobiowej (sparzonej)
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 3 jajka (białka, żółtka)
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz opcjonalnie
  • 1 kieliszek brandy lub kolorowej wódki

PRZYGOTOWANIE


  • Umytą i osuszoną gęś natrzeć majerankiem, solą i pieprzem, upiec do miękkości.
  • Zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości.
  • W międzyczasie ugotować marchew i pietruszkę w wodzie z solą.
  • Na patelnię włożyć masło klarowane i poddusić cebulę wraz z wątróbką.
  • Mięso,marchew, pietruszkę, wątróbkę uduszoną z cebulą, czosnek zmielić.
  • Wszystkie składniki przenieść do miski, dodać żółtka, alkohol i bardzo dobrze wyrobić.
  • Można jeszcze doprawić do smaku.
  • Z białek ubitą pianę na sztywno wmieszać do mięsa.
  • Nałożyć do natłuszczonych foremek.
  • Piec w temperaturze 190 stopni około 50 minut.
  • Podawać z sosem chrzanowym, żurawinowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *