Placuszki z serem ricotta i rodzynkami

SKŁADNIKI


  • 140 g sera ricotta
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 80 do 100 ml wody niegazowanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • garść rodzynek
  • olej kokosowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE


  • Ser, mąkę z proszkiem, jajko, wodę i cukier zmiksować. Jak ciasto będzie za rzadkie dodać mąkę i odwrotnie.
  • Na koniec dodać rodzynki, wymieszać.
  • Ciasto na placki musi być dosyć gęste.
  • Smażyć na oleju kokosowym z obu stron, aż się zrumienią.
  • Można podawać z sosem klonowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *