Udka kurczaka w szynce

SKŁADNIKI


  • 4- 6 udek kurczaka wyluzowanych
  • na każde udko 1/2 łyżeczki masła
  • sól, pieprz opcjonalnie
  • kilkanaście dużych plastrów szynki wędzonej surowej
  • 1 łyżeczka papryki łagodnej sproszkowanej
  • 1 łyżka masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE


  • Udka umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem.
  • Na środek nałożyć masło. Zwinąć i otulić kilkoma kawałkami szynki.
  • Połączyć wykałaczką, aby umocować do mięsa szynkę.
  • Położyć na rozgrzaną z masłem patelnię. Piec 20 minut z obu stron.
  • Podlać lekko gorącą wodą  i dusić 15 minut na średnim ogniu.
  • Podawać z masłem czosnkowym, marynowaną papryką i ziemniakami puree.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *