Placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką

SKŁADNIKI


  • 7 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 500 g świeżych truskawek
  • kruszonka: 1/2 szklanki mąki krupczatki, 1/2 szklanki cukru pudru, 10 dag masła
  • lukier: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cytryny

PRZYGOTOWANIE


  • W misce rozkruszyć w ciepłym mleku drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać.
  • Odstawić do wyrośnięcia.
  • Do rozczynu dodać pozostały cukier puder i cukier wanilinowy, żółtka, sól.
  • Do wyżej wymienionych składników dodać mąkę i wyrabiać około 7 minut.
  • Po tym czasie wlać roztopione masło i dalej wyrabiać, aż będzie lśniące.
  • Odstawić do wyrośnięcia.
  • Przygotować w międzyczasie kruszonkę.
  • Masło siekać z mąką, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
  • Składniki zagniatamy czubkami palców kruszonkę.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy.
  • Pokroić w paski umyte truskawki,  posypać równomiernie kruszonką.
  • Odstawić ponownie na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 160 stopni około 60 minut.
  • Po upieczeniu, gdy ciasto ostygnie polać lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *