Tarta z mleczną czekoladą

SKŁADNIKI


  • 250 g ciastek np. petit beurre albo owsianych
  • 150 g masła (rozpuszczone)
  • 300 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki
  • orzechy włoskie do posypania

PRZYGOTOWANIE


  • Ciastka włożyć do foliowego woreczka.
  • Wałkiem rozkruszyć ciastka.
  • Wymieszać z rozpuszczonym masłem i zmiksować.
  • Na wysmarowaną masłem formę (najlepiej z wyjmowanym dnem) nałożyć masę z ciastek.
  • Dokładnie rozprowadzić ręką ciasto po formie.
  • Formę wstawić na  1 godzinę do lodówki.
  • W międzyczasie w garnku podgrzać śmietankę.
  • Czekoladę połamać i  dodać do śmietanki.
  • Wymieszać dokładnie, lekko ostudzić.
  • Polać na spód ciasta, posypać orzechami i wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *