Baba drożdżowa

SKŁADNIKI


  •  4 szklanki mąki pszennej
  • 70 g drożdży świeżych
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 170 g masła (roztopione)
  • 200 g rodzynek
  • bułka tarta i masło do foremek

PRZYGOTOWANIE


  • Z 2 łyżek mąki, drożdży pokruszonych, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka ciepłego zrobić rozczyn.
  • Wymieszać  i odstawić do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie zmiksować w malakserze, żółtka z cukrem, mlekiem, szczyptą soli.
  • Dodać rozczyn, mąkę i miksować hakiem około 12 do 15 minut.
  • Dolać roztopione masło. Miksować jeszcze około 4 minut, dodać rodzynki.
  • Rodzynki muszą być namoczone, osuszone i oprószone mąką.
  • Nałożyć ciasto do dwóch foremek średniej wielkości natłuszczonych i posypanych bułką tartą.
  • Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Po wyrośnięciu ciasta wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni piec około 30 minut.
  • Obniżyć temperaturę do 170 stopni i piec około 40 minut.
  • Przykryć wierzch ciasta folią aluminiową, aby  się nie spaliło.
  • Sprawdzić czy patyczek jest suchy.
  • Babę wyjąć, ostudzić na kratce.
  • Można polukrować, posypać cukrem pudrem lub pozostawić bez dodatków.
  • Pyszna, słodka i delikatna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *