Słodki baranek

SKŁADNIKI


  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 150 g zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 140 g masła
  • 150 g cukru
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE


  • Masło, jajka, cukier, sok z cytryny zmiksować.
  • Dodać mąkę z proszkiem, orzechy, mąkę ziemniaczaną.
  • Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
  • Foremki rozpiąć, wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą.
  • Wlać delikatnie ciasto do 3/4 wysokości foremki.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni od 40 do 50 minut..
  • Po upieczeniu pozostawić jeszcze 10 minut w foremce.
  • Następnie odpiąć klipsy, wyjąć baranka i odstawić na kratkę.
  • Posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *