Zebra serowo-kakaowa

SKŁADNIKI


Masa serowa

  • 1 kg sera mielonego
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 150 g masła  miękkiego
  • 3 łyżki budyniu w proszku (śmietankowy  lub waniliowy
  • 6 jaj
  • 1 paczka cukru wanilinowego

Masa kakaowa

  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE


  • Przygotować masę kakaową.
  • Margarynę zmiksować z jajkami, cukrem.
  • Dodać kakao, wodę i mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać.
  • Podzielić ciasto na dwie części.
  • Jedną wylać na formę z pergaminem i około 15 minut podpiec w temperaturze 180 stopni.
  • W międzyczasie przygotować masę serową.
  • Zmiksować  cukier, masło, żółtka.
  • Ubić białka.
  • Do masy dodać ser i budyń i ponownie zmiksować i na koniec dodać ubite białka.
  • Wylać masę serową, a na nią kakaową w kształcie zygzaka.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 1 i 1/2  godziny. Nakryć folią aluminiową wierzch ciasta, aby nie spalił się.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *