Roladki wołowe marynowane w cebuli

SKŁADNIKI


  • 700 g wołowiny na zrazy
  • 5 cebul do marynaty
  • 1/2 kieliszka czerwonej lub białej wódki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki majeranku
  • pieprz opcjonalnie
  • 150 g boczku wędzonego
  • cebula do wypełnienia mięsa
  • mąka żytnia do oprószenia mięsa
  • 1 szklanka herbaty czarnej zaparzonej

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso pokroić w plastry i rozbić.  Cebulę obrać i pokroić w talarki, zasypać solą i polać wódką.
  • Marynatę przełożyć do miski i dodać mięso. Pozostawić mięso na parę godzin w marynacie w chłodnym miejscu.
  • Po kilku godzinach wyjąć plastry mięsa, odsączyć z zalewy, osuszyć, oprószyć mąką.
  • Na każdy plaster położyć pokrojoną w kostkę cebulę, boczek, posypać pieprzem opcjonalnie i majerankiem.
  • Zawinąć i smażyć na patelni beztłuszczowej lub z odrobiną oleju z obu stron.
  • Mięso podlać herbatą i dusić około 1 godziny na wolnym ogniu.
  • Podawać z ziemniakami, ulubionymi dodatkami.
  •  Można każdą roladę pokroić na plastry przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *