Karkówka w zalewie maślankowej

SKŁADNIKI


  • 1 kg karkówki
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 litry maślanki
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki majeranku
  • pieprz, sól do mięsa opcjonalnie
  • 1 łyżka łagodnej, czerwonej, sproszkowanej papryki

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso umyć w całości włożyć do miski, zalać maślanką wymieszaną z 1/2 łyżeczki solą.
  • Dodać pokrojony na dwie części czosnek i ziele.
  • Odstawić na dwie doby do lodówki, w tym czasie raz obrócić mięso w zalewie.
  • Po dwóch dniach wyjąć mięso, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i papryką.
  • Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Na dno garnka lub formy wlać szklankę gorącej wody.
  • Piec około 1 godziny i 30 minut.
  • Podawać na chleb lub z różnymi dipami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *