Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym i wiśniami

SKŁADNIKI


Masa kakaowa

  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka wody
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy

  • 1 kostka masła 250 g
  • 700 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 1 budyń z cukrem śmietankowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowanie cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 duży słoik wiśni bez pestek (odsączone), sok wykorzystać do nawilżenia ciasta czekoladowego

Polewa czekoladowa

  • 3 tabliczki czekolady mlecznej
  • 250 ml śmietany kremówki

PRZYGOTOWANIE


  • Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami do uzyskania gładkiej masy.
  • Dodać kakao, wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem.
  • Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
  • Okrągłą 25 cm formę natłuścić, posypać bułką tartą i wyłożyć ciasto.
  • Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około godziny.
  • Sprawdzić czy patyczek jest suchy.
  • Wyjąć ciasto i ostudzić. W międzyczasie przygotować krem budyniowy.
  • Odlać 3/4 szklanki mleka i wymieszać z żółtkami, budyniem, mąką ziemniaczaną i pszenną.
  • Pozostałe mleko wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym i zagotować.
  • Jak mleko będzie wrzało dolewać masę z żółtek.
  • Cały czas mieszać do utworzenia gęstej masy.
  • Odstawić w chłodne miejsce.
  • Po całkowitym wystudzeniu zmiksować z masłem na jednolitą puszystą masę.
  • W osobnym garnku zagotować kremówkę.
  • Połamać czekoladę i wlać do niej kremówkę.
  • Mieszać do rozpuszczenia.
  • Ciasto czekoladowe wyrównać od góry, chyba, że jest idealnie równe.
  • Polać równomiernie sokiem z wiśni.
  • Nałożyć masę budyniową i odsączone wiśnie.
  • Polać masą czekoladową.
  • Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *