Gołąbki, czyli mięso z ryżem w liściach kapusty

SKŁADNIKI


  • liście z młodej kapusty (sparzone i delikatnie oddzielone)
  • 700 g mięsa wieprzowego mielonego (szynka, łopatka)
  • 1 torebka ryżu
  • sól, pieprz opcjonalnie
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 300 ml wywaru mięsnego lub warzywnego

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso zmielone wymieszać z ugotowanym ryżem (lekko twardawym), solą i pieprzem.
  • Uformować i położyć na liściach kapusty uprzednio sparzonych.
  • Zawinąć i przełożyć na patelnię z wywarem.
  • Przygotować z przecieru, ketchupu sos, dodać do wywaru.
  • Dusić około 40 minut.
  • Podawać z sosem i ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *