Bigos z młodej kapusty

SKŁADNIKI


  • młoda kapusta (umyta, drobno w paski pokrojona)
  • 1 pęczek koperku
  • 4 śląskie kiełbasy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz, cukier opcjonalnie
  • 1 czubata łyżka masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE


  • Kapustę pokrojoną włożyć do garnka z roztopionym masłem klarowanym.
  • Dolać gorącej wody około 1/2 szklanki.
  • Dusić na małym ogniu z zielem i listkami laurowymi.
  • Na patelni podpiec pokrojoną w kostkę kiełbasę.
  • Po 20 minutach do kapusty dodać kiełbasę i pozostałe przyprawy i ocet.
  • Dusić jeszcze około 30 minut, mieszać od czasu do czasu.
  • Na koniec wsypać poszatkowany koperek.
  • Podawać gorące z chlebem lub ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *