Lody czekoladowo-śmietankowe z malinami

SKŁADNIKI


  • 700 ml kremówki (śmietana 36%)
  • 6 jaj (dokładnie umyte i wyparzone)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • maliny (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE


  • Żółtka z cukrem zmiksować.
  • W osobnej misce ubić białka.
  • Śmietanę ubić i połączyć z masą jajeczną.
  • Na koniec dodać ubite białka.
  • Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, drugą część pozostawić śmietankową.
  • Połączyć obie części i lekko wymieszać czubkiem noża, tak aby nie utworzyły jednolitej barwy.
  • Przełożyć do foremki.
  • Odstawić na kilka godzin do lodówki.
  • Po wyjęciu, utworzyć kulki i położyć na malinową gorącą masę wymieszaną z cukrem trzcinowym.
  • Podawać z listkami mięty i czekoladkami.
  • Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *