Sos bearneński do szparagów

SKŁADNIKI


  • 4 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • cebula cukrowa
  • 30 ml octu winnego
  • 30 ml wody
  • pieprz, sól, cukier opcjonalnie
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE


  • W garnku zagotować wodę, ocet, liść laurowy i ziele.
  • Dodać pokrojoną cebulę i sprasowany czosnek.
  • Płyn gotować około 5 minut.
  • Odcedzić, ostudzić i dodawać powoli żółtka oraz masło i w  gorącej kąpieli wodnej ubijać .
  • Ubijać do uzyskania jednolitej, puszystej masy dodać sól, cukier, pieprz.
  • Lekko wymieszać wszystkie składniki, nadal ubijać po zdjęciu z ognia (3 minuty).
  • Podawać ze szparagami lub innymi gotowanymi warzywami.

Komentarze Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *