SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1 kostka margaryny
- 10 łyżek mleka
- 1/3 szklanki cukru do ciasta
- 1 szklanka cukru drobnego do białek
- 3 łyżki kopiaste kakao
- 2 słoiki dżemu porzeczkowego
PRZYGOTOWANIE
- Żółtka, cukier, margarynę i mleko utrzeć na jednolitą puszystą masę. Dodać kakao i dalej miksować, aż sie połączą składniki.
- Ciasto odstawić na 1 godzinę do zamrażarki.
- W międzyczasie ubić białka z cukrem i solą na sztywno.
- Na formę z papierem pergaminowym nałożyć warstwę ciasta, na nią dżem i ponownie resztę ciasta (ciasto można skubać).
- Przełożyć ubite białka, równo rozprowadzić i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
- Piec około 35 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 150 i piec około 45 do 50 minut.
- Beza musi być sucha.