Ciasto czekoladowo-bezowe

SKŁADNIKI


  • 3 szklanki mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 10 łyżek mleka
  • 1/3 szklanki cukru do ciasta
  • 1 szklanka cukru drobnego do białek
  • 3 łyżki kopiaste kakao
  • 2 słoiki dżemu porzeczkowego

PRZYGOTOWANIE


  • Żółtka, cukier, margarynę i mleko utrzeć na jednolitą puszystą masę. Dodać kakao i dalej miksować, aż sie połączą składniki.
  • Ciasto odstawić na 1 godzinę do zamrażarki.
  • W międzyczasie ubić białka z cukrem i solą na sztywno.
  • Na formę z papierem pergaminowym nałożyć warstwę ciasta, na nią dżem i ponownie resztę ciasta (ciasto można skubać).
  • Przełożyć ubite białka, równo rozprowadzić i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
  • Piec około 35 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 150 i piec około 45 do 50 minut.
  • Beza musi być sucha.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *