Jak przygotować szparagi?

 

  • szparagi umyj, osusz
  • zielonych nie obieramy, odrywamy końcówki, pękną w odpowiednim miejscu
  • białe obieramy (najlepiej obierakiem do warzyw) i odcinamy zdrewniałe końcówki
  • możemy szparagi gotować, gotować na parze, zapiekać i grillować
  • szparagi gotowane mogą być w wysokim garnku lub zwykłym
  • gotowane pionowo, należy pamiętać aby główki wystawały poza wodę
  • zawsze szparagi wkładamy do wrzątku osolonego i z dodatkiem 1/4 łyżeczki cukru
  • zielone szparagi gotujemy od 5 do 10 minut w zależności od potrawy
  • białe gotujemy około 15 minut
  • grillowanie i pieczenie zależy od indywidualnych upodobań
  • szparagi smakują  np.z  sosem bearneńskim, majonezowym i innymi

Komentarze Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *