Karkówka w sosie z por

SKŁADNIKI


  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 150 g kurek (mrożonych)
  • 1 por
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 płaska łyżeczka sproszkowanej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz opcjonalnie
  • mąka do oprószenia mięsa
  • 1 łyżka oleju i masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, oprószyć mąką.
  • Natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i położyć na rozgrzany tłuszcz (masło i olej).
  • Smażyć na dość dużym ogniu z obu stron  około 15 minut.
  • Zmniejszyć ogień dodać kurki, czosnek zmiażdżony, paprykę, oregano.
  • Podlać gorącą wodą i dodać umytą, pokrojoną por.
  • Dusić około 30 minut.
  • Podawać ze szparagami, masłem czosnkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *