Rolada nadziewana

SKŁADNIKI


  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 cebule drobno pokrojone
  • sól, pieprz opcjonalnie
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • bułka tarta według uznania
  • 2 jajka
  • długie plastry boczku wędzonego
  • 10 sztuk sparzonych zielonych szparagów
  • 4 duże plastry szynki konserwowej
  • 4 plastry sera topionego

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso wraz z cebulą, jajkami, bułką tartą, przyprawami dobrze wymieszać.
  • Rozłożyć mięso w kształcie prostokąta na folię aluminiową.
  • Układać warstwami szynkę konserwową, ser, sparzone uprzednio szparagi.
  • Mięso mocno zwinąć na kształt rolady,
  • Następnie na roladę układać plastry boczku. Zwinąć i przełożyć do formy np. keksówki.
  • Piec pod przykryciem w temperaturze 230 stopni około 30 minut, potem odkryć i piec około 65 minut w temperaturze 170 stopni.
  • Podawać można jako zimne i gorące danie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *