Zupa z botwinki

SKŁADNIKI


  • pęczek botwinki z buraczkami
  • 1 i 1/2 litra wywaru warzywnego
  • 100 ml śmietany do zup lub sosów
  • pieprz i sól, cukier i sok z cytryny opcjonalnie
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • koperek

PRZYGOTOWANIE


  • Botwinkę dobrze opłukać, pokroić na drobne kawałki.
  • Buraczki obrać i pokroić w kostkę.
  • Do gorącego wywaru warzywnego dodać botwinkę wraz z buraczkami.
  • Dodać sól, pieprz, cukier, sok z cytryny.
  • Gotować około 20 minut.
  • Dodać śmietanę i gotować jeszcze około 5 minut.
  • Na talerzu z zupą podać pokrojone jajko i koperek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *