Racuszki z jabłkami

SKŁADNIKI


  • jabłka na tę ilość wystarczą dwa pokrojone w paski długości około 5 cm
  • 170 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 duży cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 2 małe jogurty naturalne ( po 150 g)
  • 3 jajka (oddzielić białka od żółtek)
  • olej do smażenia
  • cukier puder według uznania

PRZYGOTOWANIE


  • Żółtka, cukier, cukier wanilinowy, sól, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jogurt naturalny zmiksować na jednolitą masę.
  • W międzyczasie umyć, pokroić jabłka i posypać trochę cukrem pudrem i odstawić na 10 minut.
  • Rozgrzać olej (na patelni musi być około 1 cm oleju).
  • Do masy dodać ubite na sztywno białka i wymieszać  łyżką z masą mączną.
  • Na rozgrzany olej nakładać jabłka w cieście.
  • Smażyć z obu stron na złoty kolor około 4 minut.
  • Podawać z cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *