Babka na oleju

SKŁADNIKI


  • 5 jaj
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 220 ml oleju
  • 1 paczka cukru wanilinowego

PRZYGOTOWANIE


  • Jajka, cukier i cukier wanilinowy zmiksować do uzyskania masy jak na kogel mogel.
  • Dolewać powoli olej dalej ubijać.
  • Wsypać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i wymieszać łyżką.
  • Nałożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i posypać bułką tartą lub mąką.
  • Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 50 minut, aż patyczek będzie suchy.
  • Podawać z różnymi dodatkami śmietaną lub masą z serka maskarpone  i truskawkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *