Szarlotka z prażonymi jabłkami

SKŁADNIKI


  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 6 żółtek
  • 1 i 1/2 kg jabłek prażonych (można kupić gotowe w słoiku)
  • 1 kostka margaryny

PRZYGOTOWANIE


  • Margarynę, żółtka, cukier, cukier wanilinowy zmiksować.
  • Dodać mąkę z proszkiem i ponownie zmiksować.
  • Ciasto wyjąć z misy i dodać trochę mąki, wyrobić na stolnicy około 2 minut.
  • Podzielić na dwie części.
  • Pierwszą rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej formy.
  • Nakłuć widelcem całe ciasto.
  • Na ciasto przełożyć jabłka i na nią drugą część rozwałkowanego ciasta.
  • Na środku naciąć ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika.
  • Piec w 180 stopniach około 1 godziny i 15 minut.
  • Podawać z lodami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *