Kruche rogaliki z powidłami

SKŁADNIKI


  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • cukier do posypania rogalików
  • powidła śliwkowe

PRZYGOTOWANIE


  • Mąkę wraz z solą, żółtkami i masłem, śmietaną i cukrem zagnieść.
  • Włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
  • Po wyjęciu uformować ciasto w  kształcie koła, wykroić trójkąty.
  • Na środek nałożyć gęste powidła.
  • Zwinąć, posmarować wodą i moczyć w cukrze.
  • Piec w nagrzanym piekarniku  do 190 stopni około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *