Ravioli z serem ricota i szpinakiem

SKŁADNIKI


  • 100 mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki wody mineralnej
  • kilka kropel oliwy
  • szczypta soli
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 100 g sera ricota
  • 1 mała łyżeczka oleju
  • sól opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE


  • Najpierw przygotować ciasto na ravioli.
  • Żółtka z wodą, oliwą i solą wymieszać.
  • Na stolnicę wysypać mąkę, dodać masę z żółtek i wyrabiać około 10 minut.
  • Jak ciasto będzie zbyt twarde dodać kolejne 2 łyżki wody.
  • Ciasto odłożyć do lodówki na około  30 minut.
  • W międzyczasie przygotować farsz.
  • Szpinak umyć, wysuszyć i posiekać.
  • Przełożyć na patelnię, dodać pokrojoną drobno cebulę i  ser ricota, szpinak,sól.
  • Wszystkie składniki wymieszać i smażyć około 7 minut.
  • Wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować na grubość 2 mm (bardzo cienkie).
  • Utworzyć dwie warstwy płaskie z ciasta.
  • Na jedną nakładać co 5 cm farsz.
  • Na wszystko nałożyć drugą cienką warstwę ciasta i wykrawać pierożki.
  • Gotować w gorącej, osolonej wodzie około 5 minut.
  • Podawać z masłem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *