Pierś z gęsi pieczona w wywarze z herbaty

SKŁADNIKI


  • pierś z gęsi
  • zalewa z solą zwykłą niejodowaną (1 płaska łyżka soli na 2 litry wody)
  • sól, pieprz opcjonalnie
  • majeranek, czosnek opcjonalnie
  • 1 litr gorącej zaparzonej czarnej herbaty

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso z gęsi umyć i naszpikować czosnkiem.
  • Włożyć do przygotowanej zalewy i zostawić na kilka godzin w lodówce.
  • Po wyjęciu mięso opłukać woda i osuszyć.
  • Posypać przyprawami.
  • Mięso przełożyć na patelnię z gorącym  olejem. Podsmażyć około 10 minut na dużym ogniu z obu stron.
  • Następnie podlewać herbatą i  dusić na patelni około 2 godzin.
  • Podawać z kaszą gryczaną i sosem z żurawiny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *