Ciasto ze śliwkami

SKŁADNIKI


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru i 1 torebka cukru wanilinowego (wymieszać )
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 400 g dużych śliwek (połówki)

PRZYGOTOWANIE


  • Cukier, jajka i olej zmiksować.
  • Dodać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem i szczyptą soli, dalej miksować do uzyskania jednolitej masy.
  • Formę natłuścić, włożyć ciasto. Na wierzch położyć połówki śliwek tak aby skórką przylegało do ciasta.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 50 minut.
  • Sprawdzić czy patyczek jest suchy.
  • Ciasto po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *