Parówki w cieście drożdżowym

SKŁADNIKI


  • 30 g drożdży świeżych
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • parówki około 10 sztuk

PRZYGOTOWANIE


  • Drożdże wymieszać  z cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce do rozpuszczenia drożdży.
  • Dodać żółtka, olej, śmietanę wraz z ciepłym mlekiem.
  • Dokładnie wymieszać, połączyć z mąką i solą.
  • Wyrobić ciasto, odstawić na około 20 minut.
  • Rozwałkować na kilku centymetrowe paski długości dowolnej.
  • Ułożyć jak spiralę na parówce.
  • Posmarować białkiem.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 20 minut.
  • Z pozostałego ciasta zrobić bułeczki lub zawinąć plastry salami lub kindziuka ciastem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *