Bataty nadziewane

SKŁADNIKI


  • 3 bataty
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża czerwona papryka
  • 6 sztuk szalotek lub 1 duża cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka łagodnej papryki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • pieprz i sól opcjonalnie
  • olej do smażenia lub 1 łyżka masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE


  • Podczas przygotowywania farszu, umyć przekroić na pół (wzdłuż) bataty.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 45 minut.

PRZYGOTOWANIE FARSZU

  • Na gorący tłuszcz położyć mięso i smażyć około 20 minut.
  • Dodać pokrojoną szalotkę i paprykę.
  • Po kilku minutach dodać fasolę, pomidory, przyprawy.
  • Dusić na wolnym ogniu około 30 minut.
  • Bataty wydrążyć i nałożyć przygotowany farsz.
  • Posypać serem i zapiekać około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *