Surówka z białej kapusty

SKŁADNIKI


  • 1/2 główki białej kapusty (starta)
  • 1/2 pomarańczowej papryki lub marchew (starta)
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • pieprz opcjonalnie
  • 2 łyżki octu
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • natka pietruszki według uznania
  • 3 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE


  • Kapustę posypać solą, wymieszać i odstawić na 2 godziny.
  • Kapustę odsączyć, posypać pieprzem, wlać ocet i wsypać cukier.
  • Na koniec dodać paprykę lub marchew.
  • Wymieszać wszystkie składniki z oliwą i posypać natką pietruszki.
  • Odstawić na 1 godzinę do lodówki.
  • Podawać do mięs lub jako podstawowy posiłek dla wegan.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *