Placek z nadzieniem jabłkowym

SKŁADNIKI


  • 400 g mąki pszennej
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 150 g ciemnego cukru
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • 2 łyżki smalcu
  • 10 łyżek mleka
  • 1 paczka cukru wanilinowego

składniki nadzienia:


  • 1500 g jabłek najlepiej antonówki
  • 250 g cukru ciemnego
  • 1/2 cytryny
  • 3 paczki cukru wanilinowego

PRZYGOTOWANIE


  • Masło, cukier, cukier wanilinowy, jajka, smalec zmiksować.
  • Dodać mąkę z proszkiem i miksując wlać mleko.
  • Wyjąć ciasto i jeszcze delikatnie wyrobić.
  • Podzielić na dwie części.
  • Jabłka włożyć do garnka z niewielką ilością wody i z cukrem.
  • Gotować na wolnym ogniu aż zmiękną.
  • Na koniec dodać cytrynę.
  • Jedną część ciasta wyłożyć na natłuszczoną formę, nakłuć ciasto widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 10 minut.
  • Wyjąć nałożyć nadzienie i drugą część ciasta.
  • Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
  • Podawać ze śmietaną, lodami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *