Gulasz wołowo-wieprzowy

SKŁADNIKI


  • 300 g mięsa wołowego (pokroić w kostkę)
  • 300 g mięsa wieprzowego (pokroić w kostkę)
  • 2 papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • ziarna pieprzu czarnego i różowego (6 ziaren)
  • 5 szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 500 g pieczarek (pokroić w plasterki)
  • 1 szklanka herbaty czarnej zaparzonej
  • sól i pieprz mielony opcjonalnie
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • mąka do oprószenia mięsa
  • olej do smażenia lub masło klarowane

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso umyć, osuszyć i oprószyć mąką.
  • Położyć na gorący tłuszcz i smażyć intensywnie z obu stron około 10 minut.
  • Na osobnej patelni zeszklić cebulę, dodać pieczarki i paprykę.
  • Przełożyć do mięsa, podlać gorącą herbatą z cukrem i dusić około 40 minut na wolnym ogniu.
  • Dodać pomidory, przyprawy i dusić dalej około 10 minut.
  • W razie potrzeby dolać jeszcze herbatę.
  • Podawać z kaszą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *