Papryka w słodko-kwaśnej zalewie

SKŁADNIKI


  • 5 kg papryki
  • 10 szklanek wody
  • 2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżki soli
  • do każdego słoika: kilka ziaren ziela angielskiego, gorczycy, listek laurowy, 2 ziarenka różowego pieprzu, 1 goździk, 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE


  • Paprykę umyć, wyjąć gniazdo nasienne, pokroić na kawałki.
  • Do każdego słoika włożyć podane wyżej składniki i pokrojoną paprykę. Układać dosyć ciasno.
  • W garnku zagotować zalewę z wody, octu, cukru i soli.
  • Wrzącą zalewę wlewać do słoików, zakręcić i pasteryzować.
  • Od momentu zagotowania 5 minut.
  • Wyjąć słoiki obrócić do góry dnem. Po kilku minutach obrócić i odstawić, aż wystygną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *