Taratuszki – rosyjskie racuchy

SKŁADNIKI


  • 1 szklanka mleka zsiadłego
  • 1 jajo
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki
  • 1 łyżka masła roztopionego
  • 2 czubate szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody (rozpuszczonej w małej ilości wody)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (w garnku, rondlu oleju wlać do około 3 cm wysokości)

PRZYGOTOWANIE


  • Mleko, jajko, cukier, spirytus, roztopione letnie masło, sól zmiksować.
  • Dodawać mąkę wymieszaną z rozpuszczoną w wodzie sodą.
  • Wyłożyć na stolnicę i wyrobić ponownie dodając w razie potrzeby mąkę.
  • Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 40 minut do lodówki.
  • Po tym czasie ręką formować paski około 10 cm długości i 3 cm szerokości.
  • Naciąć na środku i przełożyć paski (tak jak faworki).
  • Olej rozgrzać w rondlu i wkładać przygotowane taratuszki.
  • Smażyć około 2 minut z każdej strony.
  • Posypać cukrem pudrem.
  • Podawać z konfiturami lub tylko z cukrem pudrem.
  • Najlepsze są zaraz po przygotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *