Kluchy z sosem grzybowym

SKŁADNIKI


ciasto na kluchy

  • 400g mąki pszennej
  • 350 ml letniej wody
  • 1/5 łyżeczki  soli
  • 2 jajka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

sos grzybowy

  • około 200 g grzybów (świeże borowiki lub podgrzybki), (umyć obrać i gotować w osolonej wodzie około 20 minut)
  • 20 ml śmietany do sosów
  • 4 cebule (średnie)
  • 150 g masła
  • sól, pieprz opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE


  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,  jajkami, solą i wodą.
  • Wszystkie składniki dobrze zmiksować i odstawić na 20 minut.
  • Ciasto nakładać łyżką na gorącą osoloną wodę.
  • Gotować do wypłynięcia klusek i jeszcze 2 minuty.
  • Na patelni rozpuścić masło i zeszklić pokrojoną drobno cebulę i odcedzone i pokrojone grzyby.
  • Smażyć około 20 minut, następnie dodać sól i pieprz.
  • Powoli wlewać śmietanę i dusić około 15 minut.
  • Podawać kluchy z sosem grzybowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *