Pieczeń w maśle ziołowym

SKŁADNIKI


  • 1,5 kg mięsa wieprzowego pod szynki
  • 1/2 kostki masła
  • 1 pęczek pietruszki
  • sól, pieprz opcjonalnie
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej
  • 4 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso opłukać, osuszyć i naciąć w kilku miejscach.
  • Masło wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i poszatkowaną pietruszką.
  • Masło nałożyć w miejsca nacięte i posypać najpierw solą i kolejnymi przyprawami.
  • Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać niewielką ilością wody.
  • Piec w temperaturze 200stopni około 1 godziny i 50 minut.
  • Można podawać gorące z ziemniakami lub innymi dodatkami, albo zimne na pieczywo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *