Crostata z dżemem morelowym

SKŁADNIKI


  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 jajko wraz z łyżką mleka
  • 2 żółtka
  • 2 słoiki dżemu morelowego

PRZYGOTOWANIE


  • Mąkę wraz z masłem, cukrem,  żółtkami ugnieść na stolnicy.
  • Uformować kulę i wstawić na 40 minut do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki podzielić ciasto na  dwie części.
  • 2/3 ciasta rozłożyć  na wysmarowaną tłuszczem formę.
  • Nakłuć widelcem i nałożyć dżem.
  • Pozostałe ciasto rozwałkować na paski i ułożyć kratownicę.
  • Jajko roztrzepać z małą ilością mleka i posmarować kratownicę.
  • Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *