Szarlotka

SKŁADNIKI


  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mleka
  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1,5 kg obranych jabłek
  • 150 g cukru brązowego
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 1 płaska łyżka żelatyny

PRZYGOTOWANIE


  • Do misy malaksera wsypać mąkę z proszkiem, masło pokrojone w kostkę, cukier puder i cukier wanilinowy, 2 jajka i 8 łyżek mleka.
  • Wymieszać szybko do połączenia składników.
  • Przełożyć ciasto na stolnicę, w razie potrzeby podsypać mąką i jeszcze delikatnie wyrobić.
  • Nie wkładać do lodówki.
  • Przełożyć na formę wysmarowaną tłuszczem i oprószyć mąką.
  • Ciasto podzielić na dwie części, nakłuć widelcem i przełożyć nadzienie z jabłek dla mniej cierpliwych nałożyć mus gotowy ze słoika.
  • Jabłka umyć, obrać, pokroić.
  • Włożyć do garnka i dolać trochę gorącej wody. Po kilkunastu minutach dodać cukier brązowy i wanilinowy.
  • Ciągle mieszać, po rozgotowaniu jabłek dodać cynamon i żelatynę.
  • Ponownie dokładnie wymieszać i przełożyć na ciasto.
  • Pozostałą część ciasta nałożyć w formie kratownicy lub w całości na masę jabłkową.
  • Piec w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach około 50 minut.
  • Podawać ciasto gorące z lodami, bitą śmietaną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *