Ciastka posypane cukrem

SKŁADNIKI


  • 150 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru pudru dla lubiących bardziej słodki smak
  • cukier gruba rafinada lub brązowy cukier do posypania ciastek lub gotowa posypka kolorowa
  • białko do smarowania ciastek

PRZYGOTOWANIE


  • Masło z cukrem zmiksować, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną.
  • W razie potrzeby dodać minimalną ilość mleka.
  • Wyjąć z misy i dokładnie wyrobić.
  • Zawinąć folią spożywczą i odstawić na 40 minut do lodówki.
  • Po wyjęciu ciasto rozwałkować  na około 0,5 cm. Posmarować białkiem.
  • Posypać cukrem według uznania.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 20 minut (nie krócej).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *