Kluski serowe z jagodami

SKŁADNIKI


  • 1 I 1/2 szklanka mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 150 g sera twarogowego
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie jagód mrożonych
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego (według uznania)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE


  • Mąkę wymieszać ze szczyptą proszku i soli.
  • Dolać mleko i rozgnieść widelcem biały ser.
  • Połączyć składniki i dolać łyżkę oleju.
  • Dobrze wymieszać, w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać mleko.
  • Uformować wałek z ciasta na stolnicy i pokroić w 5 cm paski.
  • Wrzucać na osoloną gorącą wodę.
  • Wyciągnąć  4 minuty od wypłynięcia klusek.
  • Do garnka wsypać mrożone jagody, wymieszać z cukrem i zagotować.
  • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w minimalnej ilości wody.
  • Lekko zagęścić.
  • Podawać na talerzu i na to kluski.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *