Naleśniki z syropem pomarańczowym

SKŁADNIKI


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szklanka wody gazowanej
  • szklanka mleka
  • 1/2 kubka śmietany kwaśnej 12%
  • 150 g cukru
  • 4 pomarańcze obrane ze skóry i białego naskórka
  • 50 ml alkoholu

PRZYGOTOWANIE


  • Mąkę zmiksować z jajkiem, proszkiem, solą, wodą i mlekiem.
  • Dodać kwaśną śmietanę i dolewać wody do uzyskania płynnej konsystencji.
  • Odstawić na 15minut.
  • Smażyć na posmarowanej tłuszczem patelni.
  • Naleśniki  odłożyć i w międzyczasie przygotować syrop.
  • Cukier rozpuścić  na patelni z grubym dnem do uzyskania brunatnej barwy.
  • Dodać wyciśnięty sok z pomarańczy i 50 ml alkoholu.
  • Wszystkie składniki wymieszać i moczyć  w gorącym syropie złożone naleśniki.
  • Położyć na talerz i dodać pozostałe pomarańcze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *